Kultasyke - Lyhytterapia

Miten ja mistä löydän itselleni terapeutin?

”On hyvin tärkeää, että terapeutti, jolle haluan kertoa yksityisimmät asiani, paljastaa kipeimmät tunteeni ja salaisimmat ajatukseni, on varmasti luotettava ja hyväksyy minut sellaisena kuin olen. Eikä sekään ihan riitä, myös kemiamme täytyy kohdata tarpeeksi hyvin. Täytyy tulla tunne, että terapeutti tavoittaa aallonpituuteni, kuuntelee aidosti ja haluaa auttaa minua. En kuitenkaan toivo, että terapeutti tyrkyttää minulle valmiita neuvoja tai antaa itsestään selviä elämänohjeita. Toivon, että hän esittää hyviä kysymyksiä, kuuntelee, antaa tilaa, oivalluttaa ja kannustaa. Toivon myös, että terapeutilla itsellään on tarpeeksi paljon elämänkokemusta, että hän on itsekin kokenut vaikeita asioita elämässään ja tehnyt tarvittavan eheytymismatkan itsensä kanssa.”

Jotensakin edellä mainitulla tavalla vastaisin itse, jos minulta kysyttäisiin, mitä minä toivon ja odotan terapeutilta, jonka luokse olen menossa – tai jonka luokse harkitsen menoani. Ja voisin kuvitella, että samantapaisesti ajattelee aika moni muukin. Mutta mistä ihmeestä minä voisin etukäteen tietää, kenen kanssa terapiasuhde alkaa tuntumaan hyvältä ja oikealta?  Toisten ihmisten suositukset voivat joskus auttaa, mutta toisaalta niistäkään ei kannata päätellä liikaa, koska tarpeemme ja mieltymyksemme voivat  olla niin erilaisia. On siis pääosin luotettava omaan intuitioon.

Voisiko lyhytterapia sopia minulle?

Mikäli pitkäaikainen KELA -korvattava psykoterapia ei ole mahdollista tai saatavilla, voi lyhytterapia olla hyvä  vaihtoehto. Lyhytterapiaan pääsee yleensä nopeasti ja joustavasti, mitään diagnooseja ei tarvitse olla, eikä kirjauksia asiakkaista tehdä. Onko se sitten vain kevyttä jutteluterapiaa?  Ei suinkaan, myös lyhytterapiassa voidaan käsitellä hyvinkin vaikeita mielen ongelmia, myös traumoja. Ongelma tai teema, jota halutaan käsitellä, on kuitenkin hyvä lyhytterapiassa rajata kohtuullisen kokoiseksi, jotta siihen ehditään lyhyemmän ajan puitteissa pureutua. On eduksi, jos asiakas on jo tehnyt ”pohjatyötä” itsensä kanssa – tutkinut itseään, omia ajatuksiaan, tunteitaan, käytöstään. Silloin hän pystyy myös asettamaan paremmin tavoitteita terapian suhteen ja kertomaan niistä terapeutille.

Lyhytterapia voi toimia myös kriisiapuna, kun elämässä tapahtuu jokin menetys, ero, sairaus tai muu myllerrys. Tuolloin tärkeintä voi olla löytää ihminen, joka toisaalta myötäelää tuskaasi, mutta myös näkee tulevaisuudessa toivonpilkahduksia, vaikka itse ei niitä vielä näkisikään.  Lyhytterapeutin avulla pystyy purkamaan tunnetaakkaansa ja samalla saa siihen hieman etäisyyttä ja perspektiiviä.

Vaikka lyhytterapia on nimensä mukaisesti yleensä lyhyempiaikaista kuin psykoterapia, ei mikään estä myöskään pitempiaikaisen terapiasuhteen muodostumista. Mikäpä olisi parempaa kuin että meillä olisi oma, jopa vuosikymmenienkin läpi vierellä kulkeva terapeutti, jonka luona voisi käydä aina silloin, kun siltä tuntuu ja tarvetta ilmenee?

Mitä lyhytterapia maksaa?

Yksi hyvä keino löytää itselleen terapeutti on tutustua valitseterapia.fi -sivustoon. Sieltä löytyy myös lyhytterapeutteja ympäri Suomen ja hintojakin voi vertailla selaamalla terapeuttien esittelyjä.

On ymmärrettävää, että terapian hinta hidastaa tai jopa estää monia hakeutumasta yksityiselle terapeutille. Ja että terapeutin valintaakin miettii siltä kannalta, että entä jos terapeutti osoittautuukin minulle sopimattomaksi – tuolloin rahani menevät hukkaan. Tätä kynnystä madallutan itse sillä, että tarjoan ensimmäisen  (tutustumiskäynnin) halvemmalla. Tutustumistapaaminen antaa toivon mukaan asiakkaalle käsityksen siitä, voisiko terapiasuhde toimia.